Nga Petrit Beqiri

Ketu jemi ne Lumin Lunikut  i cili ndodhet ne Rrethin e Librazhdit ,Qarku i Elbasanit.

Po flasim per nje hidrocentral ,leje e dhene nga koha e Qeverise Berisha. 

 Si rezultat i lejeve pa kriter dhe qe  nuk e njohin masen , te aprovuara ne rrethin e Librazhdit ,por jo vetem , ka ndodhur  edhe ne te  gjithe Republiken e  Shqiperise ,  rezultat i te cilave ka qene  shkaterrimi  barbar dhe i pandreqshem i ekosistemit ne keto zona .  

Shfrytezimi pa kriter ka ardhur nga keta  te ashtu-quajtur "Pronare" ,te cilet nuk zbatojne rregullat dhe kushtet ne te cilen kane firmosur kontratat e sipermarjes .

Ne lejet e ndermara nga  biznese te ndryshme dhe individe te ndryshem perfshin,-

- dakortesine e personave te siperpermendur per shfrytezimin e burimeve natyrore apo rezervave hidrike ne nje sasi te percaktuar qarte  apo me kufizimet qe percakton legjislacioni shqiptar dhe ligjet ne fuqi ,  marreveshje  e arrire me Drejtorite Rajonale , konkretisht me Drejtorine e Bujqesise ,Drejtorine e Pyjeve ,Drejtorine e Ujerave;por edhe me Qeverisjen Vendore .

Me ndryshimin e Qeverisjes  se Djathte ne ate te Majte me ardhjen e Qeverise se Edi Rames ,u mendua qe: shume leje ,koncesione  apo marreveshje qe ishin dhene do te rishikoheshin ose do te bllokoheshin .

Por nje gje e tille jo vetem qe nuk ndodhi por si per ironi  te fatit u inagurua   dhe u pergezua per punen e bere nga z.kryeministri Rama . 

Kjo nuk mbaron ketu , ne fakt eshte vetem fillimi i nje sere lejesh te tjera te ngjashme me kete. 

Ne baze te anketimeve  ,pyetjeve apo sondazheve te bera ne zonen konkrete me banoret vendas ,  rezultatet e te cilave shprehin  shqetesimin se marreveshjet  e shtetit dhe individit sipermares nuk jane zbatuar .

Kjo ka sjelle qe ne keto zone te kemi mjaft probleme  .

Dua te kujtoj qe vetem ne nje lume jane dhene 4 deri 7 hidrocentrale per shfrytezim , duke shkaterruar komplet shtratin e lumit ,devijim te rrjedhes por edhe probleme me bujqesine e ketyre zonave ,pasi ne stinen e veres  apo si njihet ndryshe koha e thatesires, pronaret e hidrocentraleve nuk zbatojne marreveshjen e bere me ministrite perkatese . 

Fotot qe kemi  hedhur  , tregojne qarte  , sesi kemi nje shkaterrim ..te Ekosistemit .

Kjo ne te ardhmen do te jete fatale per keto zona  , pasi do te kemi nje zhdukje te Flores e Faunes ...

Mjafton të jesh rilindas... - nga Arlin Jaupi 

Pothuajse që gjate gjithe 27 viteve te demokracise ka qene e vështirë që ti të arsimoheshe,dhe me pas te kishe mundësin që të keshë një vend pune,gjë për të cilën kishe saktifikuar tre vite ne universitet.Njeriu gjate shkolles mendon që nëse mbaron studimet a mund të filloj punë vallë ?

Kujt tja besoj voten - nga Durim Karaj

Kujt tja besoj votën? Ende ka njerëz të ndershëm në këtë vend dhe për aq kohë sa ka të tillë persona ky vend e ka një shpresë të gjallë për tu bërë një ditë si simotrat europiane.

Disa pyetje për të dashurën Linditë 

nga Engjell Luci

Binin tamtamet e propagandës disa vjet më parë dhe pretendohej të rrëzohej sistemi i kalbur deri në rrënjë, ku një ndër shtyllat kryesore të saj ishte pikërisht arsimi. Të shumtë ishin ata që I besuan asaj propaganda çoroditëse për trutë e veshët. Lumi i kohës provoi të kundërtën, të vërtetën e mashtrimit.